Endelig var dagen da vi kunne gå ut med nyheten vi lenge har ruget på: 55 Elkem-ansatte har gått sammen og fylt en kontainer med REC-paneler som så skal installeres på taket hjemme! Totalt 700 paneler à 250W tilsvarer 175kWp installert effekt. Det er betydelig! Like mye som det totalt ble installert på norske tak i hele 2014 (Multiconsultrapport 2015, se denne posten).
Elkem-kollega Johan Heide tok initiativet til dette for noen måneder siden, og sulten blant ansatte på å bli sin egen strømprodusent viste seg raskt å være stor.
Mesteparten av silisiumet som disse solcellepanelene er laget av kommer opprinnelig fra Elkem Solar sin fabrikk i Kristiansand, noe som nok forklarer noe av ønsket å få produktet på eget tak. I tillegg er disse panalene B-vare (dog med minimal reduksjon i effekt) som gjør at de har kunnet bli kjøpt for veldig lave priser.
I følge verksdirektør Geir Ausland på Elkem Solar, er det silisium i disse 700 panelene tilsvarende tre kvarters (!) produksjon. Det blir altså laget nok silisium i Kristiansand til i overkant av 8 millioner solcellepanel i året, eller omtrent 2 GWp installert effekt. Og med utvidet kapasitet på Herøya i Porsgrunn (tidligere REC lokaler, sirkelen er fullendt..), blir dette økt enda mer de neste årene. Om alt dette hadde blitt plassert på Solcellekysten hadde det gitt ca 2TWh med årlig strøm. Til sammenlikning var husholdningene i Norges totale elektrisitetsforbruk på 37TWh i 2014 (SSB). Kanskje en litt søkt sammenlikning, men det sier noe om dimensjonene, og hva som faktisk er mulig.
En litt mer nøktern analyse av dette «stuntet» er at det vil være med å øke kompetanse på montører og installatører lokalt. Dette vil igjen gjøre det sikrere og ikke minst, billigere, for de som kommer etter. I grafen under, er vi «Innovators». Med sakte men sikkert vil kompetansen og bevisstheten øke, samtidig som prisen vil synke. Og da vil etterhvert flere og flere bli med på lasset. Slik det har vært med praktisk talt alle andre former for teknologi.
Hva er så prisen som betales for gildet? Som beskrevet i et par andre poster på denne bloggen, er prisen avhengig av mange faktorer, der den største usikkerheten er knyttet til montasjekost. Dette avhengier mye av kompetanse og erfaring på de som utfører jobben, men også type tak, adkomst, osv. Fasiten kommer først når alle har fått installert og koblet opp.
Et foreløpig prisestimat gir ca 10-12 kr/W uten montasje og 14-16 kr/W inkluder montasje. Om man trekker fra opp til 35% Enova-støtte gir dette nettopriser på ca 7-9kr/W uten montasje og 10-13kr/W med montasje. Omregnet til nedbetalingstid og strømkost (se denne posten) gir dette henholdsvis 7-14 år eller 0.7 – 1.1 kr/kWh.
En kommentar om “700 paneler til Elkem-ansatte”