Fasit 2015
Multiconsult har endelig frigjort tall for installasjon av solceller i Norge i 2015. Les mer om saken i Teksnisk Ukeblad. Her ser vi at fjoråret var nok et rekordår, men jevn stigning i hyttemarkedet (frittstående private), samt et ganske så stort byks i nettilknyttede systemer. Spesielt privatmarkedet blant eneboliger har steget kraftig mye grunnet Enova sin støtteordning som trådte i kraft ved årets begynnelse. Totalt ble det installert 700 kWp på eneboliger og ca 2000 kWp tilsammen.
Multiconsult har også full koll på prisutvikling. Anleggene på enebolig har en snittpris på 18kr/W, eks mva, men uten Enova støtte, og trenden er tydelig nedadgående. De laveste prisene er nede i 14kr/W, men vi kommer nok til å se betydelig lavere priser i 2016.
Forhåpentligvis kan vi få noe statistikk også om HVOR disse anleggene er installert etterhvert. Det hadde vært meget interessant å se hvor mange av disse som har kommet på Solcellekysten. I følge Agder Energi Nett var det ved slutten av året ca 15 private nettilknyttende solcelleanlegg i Agder fylkene (privat korrespondanse) – kanskje 50kWp tilsammen – med andre ord en ganske så beskjeden andel. Dette får vi håpe endrer seg betraktelig i året som kommer.
Spådom 2016
Med tanke på utviklingen fra 2014 til 2015 fra nært ingen til 700 kWp er det nok svært sannsynlig at vi runder 1 MW i 2016. Det tilsvarer at 400 personer installere 10 paneler hver. Og kanskje forretningmodeller som Otovo nylig lanserte (der de betaler hele regningen..!) kommer til å sette ytterligere fart på markedet? 1.5 – 2 MW er langt ifra umulig.
Hva pris angår vil laveste pris lukte på 10-tallet og snittet synke noe, kanskje ned mot 16-17 kr/Wp, dog noe avhengig av utvikling på kronepris siden vi importerer alt av utstyr.
Hva solskinn angår er det ihvertfall ingen tvil om at 2016 kommer til å være nesten helt likt som 2015, for sola er (over tid) en svært så stabil energikilde.
Her på solcellekysten har endelig snøen sluppet taket skikkelig og sola begynt å skinne langt utpå dagen. Etter en relativt skyfri dag som denne onsdagen 3. februar har vært står vi igjen med 4.23kWh, eller 2.7 kWh/Wp. Slett ikke verst for en kald vinterdag! Nå er det bare å se hvordan produksjonen øker på utover våren.

En kommentar om “Solåret 2015 oppsummert – hva med 2016?”