FAQ

Q: Hvor mye strøm vil solcellene produsere over et år?
A: I sørnorge regner man omtrent 1000 kWh per kW installert effekt. Sjekk forøvrig denne posten for å kunne beregne det helt nøyaktig etter de forhold du har hos deg.

Q: Hvor mye koster et solcelleanlegg?
A: I Norge ligger prisene på omtrent 15-20 kr/W for en komplett pakke med alt som trengs (oppdatert 2. juni 2017). For et 2 kW anlegg må man altså regne med 30000-40000 kr. I tillegg kommer montering og elektriker for å koble deg på nett. Så kan man søke om Enova støtte med opp til 35% (10000 + 1250 kr/kW). Nettoprisen vil da ligger på 10-20 kr/W avhengig av størrelse på anlegget og hvor mye du gjør selv. Sjekk dette blogginnlegget for mer info.

Q: Hva med tilbakebetalingstid?
A: Om man får en nettopris (etter støtte fra Enova) på 15 kr/W, solcellene produserer 1 kWh per W installert, og strømprisen er på 1 kr/kWh, tilsvarer dette 15 års tilbakebetalingstid (ikke rentejustert). Men så må man huske på at solceller i prinsippet kan vare i 30-50 år uten problem, så om man har lang horisont vil faktiske strømkosten ligge godt under 1 kr/kWh.

Q: Vil solceller noengang kunne konkurrere med norsk vannkraft?
A: Selve solcellene koster idag omtrent 3-5 kr/W, så potensialet i Norge er stort. Årsaken til de høye prisene i Norge for øyeblikket sammenliknet med naboland er pga et svært lite marked. Når markedet vokser reduseres prisene. Eksperter mener også at prisen på solstrøm vil synke ytterligere 30-50% de neste 5-10 årene. Det er ikke umulig at vi vil se priser på totalsystemet i underkant av 10 kr/W i løpet av denne perioden også i Norge, særlig om vi ser på potensialet til bygningsintegrerte løsninger (der monteringskostnaden blir kraftig redusert). Da begynner vi å få tilbakebetalingstid i underkant av 10 år med en strømpris på 1kr/kWh. En ting er sikkert, solceller kommer ihvertfall ikke til å bli dyrere.

Q: Er det vanskelig å montere selv?
A: Nei, absolutt ikke. Sjekk guiden for litt starthjelp.

3 kommentarer om “FAQ

  1. Et spørsmål:

    1) Hvordan har elektriker koblet i sikringsskapet hos dere?
    – Innmating fra inverter i toppen av ny sikring som er tilkoblet direkte til faseskinne på undersiden?
    eller
    – Innmating i bunnen av ny sikring og kabler fra toppen av sikringen og til faseskinnen?

    Liker

  2. hei
    jeg lurer litt på et hybrid anlegg med batteri for lagring men finner ikke noe regler for hvor stor sikring som kan settes etter inverter.? ser ut til og bli en inverter på ca 8kw 1fase.

    Liker

Legg igjen en kommentar