FAQ

Q: Hvor mye strøm vil solcellene produsere over et år?
A: I sørnorge regner man omtrent 1000 kWh per kW installert effekt. Sjekk forøvrig denne posten for å kunne beregne det helt nøyaktig etter de forhold du har hos deg.

Q: Hvor mye koster et solcelleanlegg?
A: I Norge ligger prisene på omtrent 15-20 kr/W for en komplett pakke med alt som trengs (oppdatert 2. juni 2017). For et 2 kW anlegg må man altså regne med 30000-40000 kr. I tillegg kommer montering og elektriker for å koble deg på nett. Så kan man søke om Enova støtte med opp til 35% (10000 + 1250 kr/kW). Nettoprisen vil da ligger på 10-20 kr/W avhengig av størrelse på anlegget og hvor mye du gjør selv. Sjekk dette blogginnlegget for mer info.

Q: Hva med tilbakebetalingstid?
A: Om man får en nettopris (etter støtte fra Enova) på 15 kr/W, solcellene produserer 1 kWh per W installert, og strømprisen er på 1 kr/kWh, tilsvarer dette 15 års tilbakebetalingstid (ikke rentejustert). Men så må man huske på at solceller i prinsippet kan vare i 30-50 år uten problem, så om man har lang horisont vil faktiske strømkosten ligge godt under 1 kr/kWh.

Q: Vil solceller noengang kunne konkurrere med norsk vannkraft?
A: Selve solcellene koster idag omtrent 3-5 kr/W, så potensialet i Norge er stort. Årsaken til de høye prisene i Norge for øyeblikket sammenliknet med naboland er pga et svært lite marked. Når markedet vokser reduseres prisene. Eksperter mener også at prisen på solstrøm vil synke ytterligere 30-50% de neste 5-10 årene. Det er ikke umulig at vi vil se priser på totalsystemet i underkant av 10 kr/W i løpet av denne perioden også i Norge, særlig om vi ser på potensialet til bygningsintegrerte løsninger (der monteringskostnaden blir kraftig redusert). Da begynner vi å få tilbakebetalingstid i underkant av 10 år med en strømpris på 1kr/kWh. En ting er sikkert, solceller kommer ihvertfall ikke til å bli dyrere.

Q: Er det vanskelig å montere selv?
A: Nei, absolutt ikke. Sjekk guiden for litt starthjelp.

Reklamer

2 kommentarer om “FAQ

 1. Et spørsmål:

  1) Hvordan har elektriker koblet i sikringsskapet hos dere?
  – Innmating fra inverter i toppen av ny sikring som er tilkoblet direkte til faseskinne på undersiden?
  eller
  – Innmating i bunnen av ny sikring og kabler fra toppen av sikringen og til faseskinnen?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s