Guide del 1: Forberedelser

Vurderer du å gå til anskaffelse av solceller? Du er kanskje litt usikker på om solceller er tingen for deg? Eller du har ikke nok informasjon tilgjengelig? Hvor mye koster det? Hvor mye arbeid er det?

Å ta avgjørelsen om å installere solceller på eget tak krever noen enkle forberedelser. Enkelte av disse er praktiske. Man må først og fremst måle opp arealet man skal ha panelene på for å finne ut hvor mange paneler det er plass til. Det er også lurt å sjekke bratthet (helningsvinkel) og himmelretninger på tak, og vurdere eventuelle skyggekilder (piper, trær, nabohus, osv.). Og så er det noen som må kontaktes: mulige leverandører (og evt. montører), elektrikerere og nettselskap. Målet med denne guiden er å gi en enkel oversikt over hva som må gjøres for å installere solceller og bli en aldri så liten kraftprodusent.

Forfatterne av denne guiden har vært med på å legge solceller på til sammen 5 hustak mellom 2015 og 2022. Vi har gjort oss endel erfaringer som vi ønsker å dele. I denne artikkelen skal vi ta for oss alle vurderingene som må gjøres underveis, og forhåpentligvis gjøre det litt enklere for andre som ønsker å høste av den utømmelige energikilde som solen utgjør. Før du går løs på punktene under kan du med fordel lese gjennom et par litt mer generelle artikler som beskriver årlig strømproduksjon fra et solcellepanel. Neste del i guiden beskriver de ulike delene et solcelleanlegg består av.

 1. Aller først: Sjekk taket ditt! Utenom areal er den viktigste faktoren som bestemmer mulig strømproduksjon himmelretningen på taket. Det optimale tak (for maks årlig energiproduksjon) vender rett sør, med en helningsvinkel på 30 – 45 grader. Om du er usikker på retning og størrelse er karttjenester på nett en utmerket kilde. Kombiner gjerne med en sjekk på PVGIS for å beregne årlig produksjon på dette stedet (se forøvrig denne artikkelen for mer detaljer hvordan man beregner årlig produksjon). I tillegg til dette må man også undersøke forholdene for innfesting av solcellene. Det må være mulig å feste solcellene i allerede eksisterende reisverk og lekter. På de aller fleste norske tak er dette fullt mulig. Vi har kun erfaring med takstein, og dette har aldri vært noe problem for oss.Enkelt eksempel: I bildet under ser du et tak på et rekkehus. Det har nærmest perfekt sørlig retning, er ca. 20 m2 stort, og har 30° helning. På sør-østlandet kan vi regne med en årlig innstråling på rundt 1000 kWh/m2 i året. Om vi regner med en systemeffektivitet på ca 15% får vi da 3000 kWh produksjon i året.

  Kartutsnitt over taket vårt.
  Kartutsnitt over et hustak.
 2. Sjekk strømkabel inn til huset. Er det 1-fase, 3-fase? Dette bestemmer hvor stort anlegg du får lov av nettselskap til å installere. Om du kun har 1-fase 230V får du maksimalt installere 230V x 16A = 3680W per kurs. Du kan altså installere et større anlegg, men da må du fordele det over flere kurser. Ta kontakt med nettselskap om du er usikker.
 3. Hent inn tilbud på komplette solcelleanlegg, og/eller utstyr til solcelleanlegg (paneler, vekselrettere og monteringsutstyr). Ta kontakt med flere leverandører og opplys om takareal, ca budsjett, type takdekke og strømforsyning (1- eller 3-fase). Spør gjerne om tilbud på flere størrelser (i Watt installert).
  Når du skal vurdere tilbud er den viktigste parameteren er kr/W (pris per Watt installert effekt, beskrives også i denne artikkelen) på hele anlegget (ikke bare panelene).
  Solernergiforeningen har en nettside med en liste over ulike leverandører, www.finnsolenergi.no. Vi er usikre på hvor oppdatert denne listen er, men det kan være et utgangspunkt for å finne fram i leverandørmarkedet. Man kommer også langt ved å Googl’e litt.
 4. Gjør regnestykket. Hvor mye koster gildet? Man kan grovt skille inn i to priser: anleggspris og anlegg+montasje.
  Paneler: De billigste panelene per september 2022 kan fås nede i ca 4 kr/W (hvis man er heldig), men kan også gå for så mye som 8 kr/W. 5 kr/W er en god pris. De siste 15 årene har vi sett et enormt prisras pga. oppskalering av produksjon i Asia, men energikrisen i 2022 har gjort at prisene nok har gått litt opp igjen.
  Vekselrettere/invertere: Vekselretteren omformer likestrømmen som kommer ut av panelene til vekselstrøm på 230 Volt som kan gå rett inn i sikringsskapet ditt. Det finnes i hovedsak to typer vekselrettere: strenginvertere og mikroinvertere. Strenginvertere fungerer på høyrere spenninger, og krever at man seriekobler flere paneler i en streng. Mikroinvertere fungerer på lave spenninger, og man kobler et og et panel inn på disse. Strenginvertere har gjerne bittelitt høyere virkningsgrad, men mikroinverterne er mindre farlig å montere (hint: man kan gjøre det selv).
  Monteringsutstyr: For å feste panelene på taket trenger man typisk følgende: skinner, klemmer for å montere panelene på skinnene, beslag for å montere skinnene i taket, skruer, og strømkabler for å koble panelene til vekselretteren(e) og vekselretteren(e) til sikringsskapet.
  I 2022 er en god pris på vekselrettere og monteringsutstyr ca 6 kr/W.
  I denne fasen blir du nødt til å gjøre en meget viktig vurdering: Skal du montere panelene selv eller få det ferdig montert? Om du ønsker å prøve deg på det førstnevnte er det mye (les: veldig mye) penger å spare. Det er mye lettere enn det høres ut til, og er beskrevet i detalj i del 3: Montering. Med mindre man er elektriker krever dette at man bruker mikroinvertere (fordi man som ufaglært ikke har lov til å jobbe med spenninger høyere enn 48 Volt). Vi har hørt om folk som har montert paneler selv om de har brukt strenginvertere, og det har gått fint, men dette er ikke noe vi kan anbefale.
 5. Kontakt elektriker. På et eller annet tidspunkt vil det bli nødvendig å koble anlegget til strømnettet i huset. Enda man bruker mikroinvertere og gjør monteringen av panelene (og oppkoblingen til vekselretterne) selv, må det som går på 230 Volt og skal kobles til nettet håndteres av elektriker. Det er fortsatt (per 2022) få elektrikere med erfaring fra montering og oppkobling av solcelleanlegg. Vær sikker på at de vet hva de skal gjøre. Av firmaer på Sørlandet som har erfaring med dette vet vi om Agder El Installasjon og OneCo.
 6. Godta vilkår for tilknytning. Skal du ha Enova støtte må du ha Plusskundeavtale. For å få plusskundeavtale må du først godta vilkår for tilknytning. På Sørlandet er det Agder Energi Nett som tar seg av dette. De har en egen side med litt informasjon om plusskundeordningen. Fyll ut digitalt skjema på deres hjemmesider (krever registrering av konto og innlogging).
  For å bli plusskunde må det også søkes om dette, men det er det elektriker som ordner når de kobler deg til nettet.
 7. Send bestilling! (om du ikke allerede har gjort det).

Neste del av guiden vil gå litt nærmere inn på utstyret som kreves i et solcelleanlegg.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s