Guide del 4: Prisen på Solenergi

Hvor mye koster egentlig solenergi? Hvordan kan man beregne prisen? Lønner det seg egentlig? I denne delen av Guiden skal vi ta for oss grunnlaget for prisberegning på energi produsert av solceller, i tillegg til å ta for oss et par eksempler fra virkeligheten.

Fornybar energi har i motsetning til fossil energi en marginalkost på 0. Det betyr at når man først har bygget anlegget, så koster det ingenting å produsere energien videre (med unntak av evt vedlikehold). «Brenselet» er gratis! Dette gjør det litt vanskeligere å beregne hva prisen på energien egentlig er. Det er hovedsaklig avhengig av tre ting:

 • Invisteringskostnad
 • Årlig energiproduksjon
 • Levetid

Man bruker ofte begrepet Levelised Cost of Energy (LCOE) for å beregne energipris for installasjonens energiproduksjon over dets estimerte levetid.

LCOE = (Invisteringskostnad + Vedlikehold + Brensel) / (Årlig energiproduksjon * Levetid)

Her må man også huske å rentejustere alle kostnader og inntekter.

For et solcelleanlegg har vi følgende parametere:

 • Invisteringskostnad:
  • Solceller
  • Invertere
  • Festeutstyr + kabler
  • Montasje
  • Elektrisk tilkobling
 • Årlig energiproduksjon:
 • Levetid
  • Solceller: Gradvis reduksjon av effektivitet, men vil aldri stoppe å produsere. 50-60 år er bevist [kilde].
  • Invertere: 10-15 år [kilde].

 

Et annet alternativ er å se på tilbakebetalingstiden for investeringen. For fornybar energi vil all energiproduksjon utover tilbakebetalingstiden være tilnærmet gratis!

Investeringskostnaden oppgis ofte i pris per W installert. Og man bruker all strøm selv til å erstatte forbruk fra strømnettet vil dette da gi en omtrentlig tilbakebetalingstid gitt av

Tilbakebetalingstid = Pris per W / (Strømpris * Strøm per W)

Om investeringskostnaden er 15kr/W og man antar strømpris på 1 kr / kWh og at anlegget produserer 1 kWh per W per år (typisk for sørnorge) vil man få en tilbakebetalingstid på 15 år. 

Strømpris

I beregningene over har det blitt brukt en forenkling av strømpris på 1 kr/kWh. Strømprisen består som de fleste ved av en varierende del avhengig av spotpris på strøm i markedet og en nettleiekomponent. I følge Agder Energi er nettleie per 1.1.2016 på 70.78 øre/kWh.

Her kan man også se tariff for plusskunder på 3.9 øre/kWh. Dette er det man får «ekstra» ved mating av strøm til nettet som plusskunde – i tillegg til spotprisen.

Spotprisen varierer mye, mellom år og sesong, men har de siste årene ligget på omtrent 30 øre/kWh. 

Så om man har installert solcelleanlegg og forbruker all strøm selv erstatter man både nettleie og spotpris, med andre ord ca 1 kr/kWh.

Om man derimot overproduserer får man kun spotpris samt plusskundetillegg, ca 34 øre/kWh tilsammen.

Det er derfor ikke uten grunn at solcelleanlegg først lønner seg om man bruker store deler av strømmen selv. Da er ofte sommeren den store jokeren – finn en måte å bruke mest mulig av energien selv på sommeren!

Eksempel 1: Lite solcelleanlegg

Her bruker vi data fra eget anlegg som et eksempel. Dette består av 6 paneler á 260W, totalt 1.56 kW installert effekt.

 • Investeringskostnad
  • Solceller = 6 x 2500 = 15.000
  • Invertere = 3 x 3000 = 9.000
  • Festeutstyr + kabler = 4.000 kr
  • Montasje = 0 kr (gjorde alt selv)
  • Elektrisk tilkobling = 6.000 kr
  • TOTALT = 34.000 kr
 • Årlig energiproduksjon
  • 1500 kWh (fra PVGIS)
 • Levetid
  • Solceller: 30 år (bruker dette i beregning ennå reell levetid nok er MYE lenger)
  • Invertere: 15 år.

Om vi antar nullrente (om vi antar at energiprisen stiger med inflasjon er det en OK antagelse), samt at vi ved såpass lite anlegg bruker mesteparten strømmen selv får vi:

Strømpris = (34.000  + 9000) / (1500 kWh/år * 30 år) = 96 øre/kWh

Så har vi ENOVA som gir tilskudd på 10.000 + 1250 kr / kW installert effekt opp til 35%. Dette tilsvarer 11.900 kr.

Strømpris (med ENOVA støtte) = 69 øre/kWh.

Dette er altså et godt stykke over strømpris ved vannkraft (ca 10-20 øre/kWh), men mye billigere enn å kjøpe fra nettet (ca 1 kr/kWh).

Pris per W er 14,7 kr. Dette gir da en tilbakebetalingstid på ca 14.7 år.

Eksempel 2: Stort solcelleanlegg

Den (foreløpig!) billigste installasjonen i Norge kommer på Asko sitt lagerhus i Lillesand i løpet av april 2016. Med installert effekt på 720kW og en innstallasjonskostnad på 10 millioner kroner får man 13.9 kr/W. I artikkellen står det at man regner man med en netto pris på 12.65kr/W. Dette må da være fratrukket grønne sertifikater, evt noe mindre enn 10 millioner i investeringskostnad.

Et viktig punkt her er at dette er et fryselager. Det vil si at det bruker mest strøm på varme dager, altså når det også er mest sol. Et utmerket eksempel på fornuftig bruk av solenergi også i Norge, på tross av lave energipriser.

Tilsvarende som i eksempelet over får man da en tilbakebetalingstid på rundt 13 år, noe som må sies å være svært bra på i Norge, og viser at solceller også her til lands kan være konkurransedyktig på pris og en fornuftig investering.

 

Tilslutt en «reminder» fra professor ved NTNU, Gabriella Tranang lånt fra et intervju på Energi og Klima sine nettsider.

Alle må «face the facts». Solenergi blir kjernen i det nye energisystemet som vokser frem

– Gabriella Tranell, Energi og Klima, 16. desember 2015

2c2b0c_01_2015_innmat_091115_side_36
Prisutvikling på solenergi og batterier, og prognose for utvikling, sakset fra magasinet 2°C av Norsk Klimastiftelse (ref)
Prisen på solenergi går bare en vei: nedover.


2 kommentarer om “Guide del 4: Prisen på Solenergi

 1. Jeg har nettopp fått i drift nytt anlegg i Kristiansand. 11 paneler på flatt tak, montert øst/vest med 10 graders helning. 3,52 kWp. Når det gjelder å forbruke det produserte om sommeren gir Agder Energi Nett foreløpig 1 kr per kWh levert ut, så inntil videre er det helt greit. Dersom de betingelsene endres er planen å sette timer på varmtvannsberederen slik at den kobles inn kun midt på dagen. Jeg forventer da å forbruke selv det meste av det som produseres.

  Likt av 1 person

 2. «Dette er altså et godt stykke over strømpris ved vannkraft (ca 10-20 øre/kWh), men mye billigere enn å kjøpe fra nettet (ca 1 kr/kWh).»

  Hva betyr det her?
  Er det noen som får kjøpt vannkraft til 20 øre uten nettleie?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s