Solressursen på Sørlandet

Hvordan vil din strømproduksjon se ut dersom du går til innkjøp av solcellepaneler eller solvarmeanlegg og plasserer de en eller annen plass på Sørlandskysten? Det finnes lite og upålitelig data på dette feltet, som nylig ble tatt opp i Teknisk Ukeblad. Men her på Sørlandet er vi ganske privilegerte. Ikke bare har vi et relativt stabilt og solrikt vær, vi har også flere installasjoner av solenergianlegg som har vært i drift i en årrekke. Jeg har vært heldig å få data fra noen av disse «pionerene» som kan være nyttig for oss som nå kommer etter. Hva kan vi forvente oss? Både solstrøm (Kristiansand) og solvarme (Arendal) er representert under.

Solstrøm

På Elkem i Kristiansand har de data 5 år tilbake i tid. Der står 12 paneler à 230W eller 2.76kWp installert effekt, med ca 45° helning mot horisont rett sørvendt. I grafene under viser total årlig strømproduksjon per kWp installert effekt i denne perioden, sammenliknet med data fra PVGIS.

ElkemProd_2011-2015_year

Som en kan se ligger produksjonen stabilt rundt estimat fra PVGIS på 1050 kWh/kWp, med unntak av 2011 da anlegget hadde en lenger periode uten drift. Om vi ser nærmere på variasjonen fra måned til måned er denne nokså stor fra år til år, men vil altså over året jevne seg ut og gi en relativt stabil og sikker årlig energiproduksjon. Ja, ser vi hele året under ett er solenergi minst like stabilt som vannkraft, der sesongvariasjonen som regel er mye større.

ElkemProd_2011-2015

Om vi sammenlikner det med vårt anlegg som ble installert i oktober i 2015 får vi relativt like tall og variasjoner, se graf under.

160501_OppsummeringProd

Solvarme

Bjarne Lien var snill og delte sin lange dataserie med solvarmeproduksjon på sitt anlegg på  Tromøya i Arendal. Det består av 60 stk vakumrør som dekker ca 10 m2 på et tak med 45° helning mot horisont, 35° øst for sør, og burde dermed gi en god pekepinn på sesong- og årlig variasjon på solvarme.

Oppdatering: bruttoareal er 10 m2 mens arealet til selve rørene er rundt 7, tallene under må sees i sammenheng med dette.

BjørnLienProd_2011-2015_tot

 

Den årlige varmeproduksjonen er omtrent 380 kWh/m2. Variasjonene i solvarme fra måned til måned er omtrent på samme nivå som for solstrøm – som forventet. Merk at disse tallene er basert på vakuumrøranlegg som er vinklet ganske langt øst, og det bør derfor være mulig å oppnå endel mer med et mer effektivt solvarmesystem. Likevel gir det en god indikasjon på stabiliteten over tid.

 

BjørnLienProd_2011-2015

Om det er flere som sitter på lengre dataserier som over så ta kontakt. Jo mer informasjon vi har om solforholdene på Sørlandet, desto sikrere kan man være i estimatene på energiproduksjon når man vurderer å gjøre en investering.

Basert på disse to kildene kan vi konkludere med at på tross av å være en svært væravhengig energiproduksjon er solenergi en pålitelig og stabil energikilde om vi bare ser det over en litt lenger tidsperiode.

På Sørlandet får vi ca 1000 kWh/kWp solstrøm (som tilsvarer omtrent 250kWh/m2) og minst 380 kWh/m2 solvarme.

 

 

 

 

Reklame

3 kommentarer om “Solressursen på Sørlandet

  1. Flotte grafer og resultat. Veldig nyttig å få sammenlignet PVGIS med reelle data. Har du tilgang til data fra andre steder i Norge og? Og brukte du standardoppsettet for systemtap i PVGIS-kalkulatoren?

    Liker

  2. Ja, det er jo som kjent store lokale variasjoner og lite tilgjengelig data, så fint om det lille som finnes kan synliggjøres. Jeg har ikke noe tilgang selv, men har gode kolleger på UiA som muligens har det. Brukte bare standardoppsettet ja, 14% systemtap.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s