Sky foran Sol – økt produksjon?

For en Solcelleeier er Skyer som regel ensbetydende med ødeleggende effekt på energiproduksjonen. Over 90% av energien kommer fra direkte stråling, resten fra indirekte stråling som refleksjon fra landskapet rundt som snø og vann eller diffust dagslys. Så når sola kommer og dekker over skyene blir solcellenes effekt redusert med omtrent 9/10 deler eller mer.

MEN,  som den relativt tabloide overskriften sikter til finnes det et unntak ! Fenomenet kalles på engelsk for «Over Irradiance» eller «Cloude Enhancement» og er nøye utforsket blandet annet av mine gode kollegaer på UIA (sjekk denne artikkelen her eller sjekk ut Georgis mange andre forskningsartikler om temaet).

Og idag var jeg altså vitne til at det samme skjedde med vårt solcelleanlegg (!)

Under vises to grafer, med effekt som funksjon av tid på dagen (snitt hvert femte minutt). Den øverste er tatt for fire dager siden – en nærmest skyfri dag. Maks effekten ligger på i underkant av 1000W som er å forvente såpass tidlig på året for et anlegg på 1540Wp. Den underste grafen viser dagens målinger, en dag med skiftende skydekke, og det er her overraskelsen tydelig sees; Kl 11:44 måles hele 1117 W. Sammenliknet med samme tidspunkt, med skyfri himmel, for fire dager siden er dette en økning på 25%!

Så hva skyldes det? Har du noen gang sett opp på sola i det kanten på en sky beveger seg i lysets bane? Sola ser plutselig mye større ut. Direkte sollys slipper igjennom, men i tillegg brytes solstrålene i området rundt i vanndråpene skyene består alvor og fungerer nærmest som en linse. Og dermed øker den totale solinnstrålingen, helt til sola forsvinner helt bak skyen.

Det må riktignok påpekes at «Sky-forsterking» kun har betydning intet relativt begrenset tidsrom og at snittet over en dag med skyer som regel ender med ganske kraftig reduksjon i total energiproduksjon (og som er tydelig fra grafen over). Men likevel et interessant fenomen, spesielt på våre kanter der lettere skydekke som blåser fort forbi er relativt vanlig vær.

Reklame

6 kommentarer om “Sky foran Sol – økt produksjon?

 1. Så når sola kommer og dekker over skyene blir solcellenes effekt redusert med omtrent 9/10 deler eller mer.

  Etter aa ha sokt en del paa nettet om colcelle stromproduksjon ved overskyet vaer er dette den eneste setningen som jeg har funnet som direkte beskriver dette. !! Min hus har direkte sollys ca kl 15:00 . Denne retning har bare plass til noe n faa kvm med solcellepaneler. Sorost veggen har to fulle etager og ca 6 m bredde og bare et lite vindu. Hvordan blir produksjonen etterhvert som solen mot paralell vinkel paa cellene.? Dette har jeg heller ikke lest noe om. Kommunale regler for montering har jeg heller ikke greid aa soke meg frem til. ( Arendal )

  Liker

  1. Det stemmer at andelen diffust lys er en mindre del av total solenergi i løpet av en dag, spesielt nå på vår og sommer. 10-20% er en OK antagelse ellers. På vinteren er en mye større andel av lyset diffust.

   Om du trenger mer nøyaktige tall så sjekk ut PVGIS
   http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php#
   Velg sted på kartet og «Daily Radiation» øverst på skjema til høyre. Da kan du beregne hvor stor andel av lyset som er diffust og hvor mye som er direkte, måned for måned.

   Ellers kan du lese mer på hvordan du beregner Årlig produksjon fra solcellepaneler under Solenergi i menyen øverst på denne siden.

   Liker

 2. Jeg ser samme fenomenet, som forklares med refraksjon/lysbryting ved skyens kant.
  Produksjonen er lav nå midtvinters, men vi har hatt to dager som illustrerer fenomenet godt: Søndag 7/1-18 med klart vær og noen mindre skyer, mandag 8/1-18 med skyfri himmel.

  Søndag 7/1: Klarvær, noen små skyer: 370 W peak, total produksjon 1,19 kWh:

  Mandag 8/1: Skyfri himmel: 285 W peak, total produksjon 1,01 kWh:

  Altså mer enn 15% økt produksjon med litt skyer enn med skyfri himmel. Kanskje ekstra stor effekt nå med lav sol, fordi lyset går skrått gjennom skyene?

  Lenker til sider om fenomenet, kalt «Edge of cloud effect»:
  https://solarhomenews.wordpress.com/2009/09/03/edge-of-cloud-effect-may-not-be-what-you-think-it-is/
  https://www.thesolarco.com/do-clouds-affect-solar-panels/
  Artig demonstrasjon av prinsippet med en laserpeker i et vannglass:

  Liker

  1. Interessant observasjon Egil. Du kan nok ha rett i at effekten er spesielt stor på denne tiden av året og at det er også det du har målt.

   Det er kanskje noe snø rundt som reflekterer i tillegg? Det kan ha ganske mye å si.

   Liker

 3. Hei.
  Kan temperaturen på panelene ha en del å si her. De kan vel være relativt kalde i det sola bryter igjennom i korte perioder.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s