Guide del 3: Montering

Endelig er dagen kommet: Solcellene skal monteres på taket! Dette er lettere enn man kanskje tror. Både montering av solcellene og elektrisk kobling kan gjøres av en selv om man bruker litt tid på planlegging og har et lite snev av praktisk sans. Selv har jeg knapt vært oppe på et tak før, langt mindre lagt takstein, så jeg var litt usikker på hva jeg bega meg ut på. Under følger noen erfaring og en enkel beskrivelse av hvordan jeg selv monterte opp solcellepanelene på anlegget jeg la på mitt hus i 2015.

 1. Befaring og planlegging. Ta en tur på taket. Løft på taksteinene. Hvor går taklektene? Hvilken avstand er det mellom dem? Hvilken vei skal solcellene monteres, hvor mange rader og kolonner? Hvor kan kabelen ned til huset gå?
 2. Sikkerhet. Safety first, så også for en solcellemontør. Gjør jobben på tørt tak, bruk stillas eller tau festet godt og sikkert. Og pass på at ingen beveger seg under taket i monteringsperioden (det kan fort gå et par skruer, i beste fall).

  Arbeidet har startet
 3. Feste takkrok. Som regel brukes enkle kroker/sko som skrus fast i taket (helst lektene) og stikker ut mellom to takstein som vist i figuren og bildene under. Selv måtte jeg legge noen tynne planker under for å få riktig avstand, og brukte lange skruer inn i taksperrene, og noen kortere skruer rett i tverrbordene slik at det satt godt fast. Det skal jo gjerne stå av en vinterstorm eller to! Det finnes standarder på antall og størrelse på skruer i forhold til forventet vindbelastning. Dette er svært viktig at man følger for å sikre at anlegget blir stående levetiden ut (+/- 30 år). Avstanden mellom takkrokene skal være omtrent 1 m, men noe slingringsmonn kan man tillate seg. To takkroker per modul i snitt er en grei tommelfingerregel for et større anlegg. Mer informasjon finnes her og her  (dansk).
  From http://www.solarchoice.net.au/blog/how-to-install-a-solar-panel-mounting-system-on-your-roof/
  Skisse av takskofeste

  2015-10-03 10.26.45
  Taksko/kroker skrudd fast til taklektene
 4. Feste aluminiumsprofiler/skinner. Oppå takkrokene skrus aluminiumsprofilene fast. Jeg valgte å montere solcellene på to rader med langsidene mot hverandre. Siden kortsidene på panelet er 1m gjorde det at jeg trengte 4 rader med festelister som hver var litt over 3 meter lange. Dessverre var aluminiumsprofilene akkurat 3 meter lange noe som gjorde at jeg måtte dele dem i to og plassere dem med 10cm avstand. Det er viktig at aluminiumsprofilene monteres med tilstrekkelig avstand fra takstein, både for å unngå direkte kontakt, men også for å få god lufting under panel.
  Punkt 3. og 4. er de klart mest tidkrevende. Jeg brukte omtrent 6 timer på å gjøre alt dette alene, da inkludert noe prøving og feiling underveis.

  2015-10-03 10.29.07
  2015-10-03 15.41.17 Aluminiumsprofiler monteres
 5. Feste solceller. Så kommer den gøyeste delen av montering, og også den letteste. Her trengs det riktig nok noe hjelp da solcellene er vanskelig å få opp på taket, holde fast og feste alene. Sammenkoblingen av panelene skjer med kabler som henger fast i panelene fra før, slik at man ikke trenger ekstra kabler for å koble paneler i serie. Av og til trenger man ekstra forlengerkabler for å nå helt fram til mikroinverteren, hvis det er det man bruker. Kablene som som skal ligge under panelene bør strekkes ut og festes med strips eller liknende til aluminiumsprofilene så de kommer opp fra taket. Mekanismen for å feste panelene i aluprofilene er forholdsvis enkle klemskruer som festet i kanten av panelene og klemmer dem ned på aluprofilene. Disse er som oftest engangs, det vil si at om man har festet dem en gang kan man ikke fjerne dem og feste på nytt.
 6. Feste og koble mikroinvertere. For de som velger mikroinvertere skal disse monteres direkte under solcellene. Det må da gjøres i samme operasjon. Også her er det viktig å strekke ut kablene og løfte de opp fra takstein.
 7. Koble strømkabel. Om man ikke har mikroinvertere må man koble panelen sammen og trekke kabel bort til inverter. I vårt tilfelle holder det i prinsippet og trekke en kabel direkte til sikringsskapet. Da gjenstår det bare å få en elektriker til å gjøre den siste tilkoblingen.
To paneler på plass!
Siste mikroinverter monteres
Nesten ferdig!
2015-10-04 16.05.17
Ferdig!
2015-10-04 16.05.04
Siste inverter kobles på kabel inn i huset
Sola skinner på solcellene og mater solstrøm inn på nettet!

Da var det ferdig! Etter 2-3 timer på taket i deilig solskinn kunne vi krone verket med å teste anlegget. Jeg gjorde det enkelt med å koble en kabel direkte fra siste inverter og inn i et utestøpsel (ikke permanent, kun for test!!), løp rundt i huset og slo av alt som dro strøm, og sjekket strømmåleren. Dette var resultatet:

Animasjon_strømmengårbakover

(Dette var altså før smartstrømmålerne)

Så enkelt er det! Lykke til!

Reklame

9 kommentarer om “Guide del 3: Montering

  1. Ny sikring inkl jordfeilbryter i sikringsskapet. Dette for å forhindre «Guerilla Solar», altså at man kan risikere å overgå kretsens maks tillate strøm når man både produserer og forbruker bak samme sikring.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s