Energiregnskapet til solceller

Det dukker med jevne mellomrom opp artikler og kommentarer fra mennesker som mener at solenergi, og spesielt dagens solceller, er et enormt energisløseri der vi bruker mye mer energi på å lage, montere og drifte solcellene enn vi noen gang kommer til å få igjen i form av energi. Et siste eksempel er denne artikkelen fra et par sveitsere: Energy Return on Energy Invested (ERoEI) for photovoltaic solar systems in regions of moderate insolation

Jeg har ingen abmisjoner om å bryte ned argumentene deres del for del (det kan du blandt annet lese om her), men isteden kan det være lurt å se på hva andre forskere har kommet frem til.

Men først, hva er EROI (eller EROEI)? Det er rimelig selvforklarende: hvor mye energi som man får igjen av den energien som ble investert for å gjøre energien tilgjengelig. En liste over EROI for forskjellige energikilder i USA tatt fra Wikipedia gir dette bildet:

450px-EROI_-_Ratio_of_Energy_Returned_on_Energy_Invested_-_USA.svg

Ikke overraskende er vannkraft det klart beste alternativet. Konvensjonell olje og kull kommer på en god andreplass. Verdt å merke seg er at bruk av stadig mer ukonvensjonell fossile kilder som skiferolje (EROI på 5) og oljesand (EROI på 3). Fremdeles nyskjerrig på EROI og hva det kan bety for videre velstandsutvikling? Sjekk denne blogposten.

Men over til solceller. Hvor bra gjør de det? En artikkel publisert ganske nylig av Bharandi med kolleger tar for seg all publisert forskning på PV (PhotoVoltaic = solceller) og regner på både Energy Pay Back Time (EPBT) og EROI, se grafene under.

EPBT_Bhandari2015

Her er det store utslag på hvilken type solcelleteknologi som brukes; Tynnfilm kommer best ut, mens silisiumbaserte solceller har noe lenger tilbakebetalingstid i form av energi (snitt på 3-5 år). Det er dog stor forskjell i alder på solceller. Relativt nye solceller av silisium har en tilbakebetalingstid på 1 år eller mindre.

EROI er på 9 (mono-Si) og 12 (poly-Si), og enda mye høyere for andre PV-teknologier. Dette er et snitt over en lenger tidsperiode, og det er naturlig å anta at EROI er betydelig høyere for solceller som er produseres nå. Spesielt om de bruker Silisium fra Elkem Solar i Kristiansand som kun bruker 1/4 av energien sammenliknet med andre silisiumprodusenter.

EROI_Bhandari2015

Vi kan dermed konkludere med at tilbakebetalingstid i energi på moderne solceller ligger på rundt 1 år eller mindre (spesielt hvis de er laget på Elkem Solar Silisium), og EROI er godt over 10 og på vei oppover. Om ikke lenge vil de være langt forbi også relativt konvensjonelle fossile energikilder.

Med andre ord, solceller er absolutt endel av løsningen for å sikre tilgang til billig og fornybar energi for alle fremtidige generasjoner.

 

 

 

 

Reklame

En kommentar om “Energiregnskapet til solceller

  1. Du benevner EROI med år noen steder i posten. Eks EROI på 12 år. Det blir vel feil håper jeg.

    Mvh Hallvard Tyldum

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s