1 år med solstrøm

For nøyaktig ett år siden, 4. oktober 2015, installerte vi vårt solcelleanlegg. På den tiden var vi usikre hva vi skulle forvente. Nesten ingen i regionen hadde foreløpig installert solceller på taket. I Kristiansand var vårt lille anlegg nr 2 i rekken av installasjoner på private hustak. I hele Agder var det rundt 10 installasjoner. I Norge kanskje 200-300. Vi var altså usikre. Hvor mye strøm som ville produseres og til hvilken tid av døgnet? Hvordan ville skyer, vind, regn og snø påvirke solcellene? Hvor mye av solstrømmen  kom vi selv til å bruke, og hvor mye ville strømforbruket (kjøpt fra nett) reduseres?

Etter ett år sitter vi nå igjen med fasit. Mengden solstrøm produsert siden 4. oktober 2015 er så og si nøyaktig lik den predikerte verdien (1532.6): 1535.2 kWh

Intet mindre enn imponerende, og takk til svært gode modeller i PVGIS (se link til høyre). Så om du vurderer solceller, benytt deg av PVGIS med god sikkerhet om at det de sier du får kommer til å stemme veldig godt med realiteten (ihvertfall på Sørlandet). Ikke bare treffer det bra på året, men også på hver enkelt måned, tross skiftende vær. Det viser igjen at strøm fra solceller er en svært stabil og pålitelig strømkilde over lenger tidsperioder.

161003_oppsummeringprod

Hva med strømforbruket? Nå skal det sies at på samme år har vi fått ei datter (Solveig naturligvis…), så totalstrømforbruket generelt har gått litt opp. Men ser vi på strøm kjøpt fra nett har dette likevel gått betydelig ned som vist i grafen under. Her vises hvordan vi kjøpte noe mer strøm tidlig på året (lite sol + kaldt ute + baby i hus), mens det ble kjøpt betydelig mindre på vår og sommer. Vi hadde ligget omtrent 1400 kWh høyere ril nå i år om det ikke hadde vært for solcelleanlegget.

161004_Samlet strømforbruk.png

Men nå er det ikke bare hos oss strømkjøpet har gått betydelig ned på grunn av installasjon av solceller. I samme tidsperiode har markedet for solceller i Norge virkelig skytt fart.

Vi fortalte tidligere i år på denne bloggen om hvordan det har blitt arbeidet på Elkem for å kunne tilby solcellepanel laget med Silisium fra Elkem Solar i Kristiansand til 50 ansatte . Nå begynner de fleste av disse anlegge å komme opp på tak på Sørlandet og de vel 10 anleggene som fantes for 1 år siden har nå mangedoblet seg. I tillegg til andre private vil jeg tro vi nærmer oss 100 anlegg på Sørlandet i løpet av året. Det kan man kalle et gjennombrudd. På landsbasis ser man også en stor økning.

Og ikke nok med det. I forrige uke kunne LOS og Otovo presentere nyheten om at de inngår et strategisk samarbeid for å tilby solcelleanlegg til alle LOS sine kunder, fortrinnsvis på Sørlandet. Otovo, bedre kjent som norges svar på Solar City, har en forretningsmodell der man som forbruker «leaser» solcelleanlegget som Otovo kjøper inn, installerer og drifter (og betaler). Man fjerner derfor flere av de største barrierene for å bli solcelleeier, og gjør solstrøm tilgjengelig også for de litt over gjennomsnittet engasjerte og teknisk interesserte (og som har en god slump penger til overs..). Bare trykk her, så er du igang.

Solcellekysten er ikke lenger en drøm, den er i ferd med å bli virkelighet. Og det på ett fattig år. Så nå, mens sola går i dvale for en liten stund, så er det kanskje på tide å vurdere hvorvidt også ditt tak trenger et ekstra lag med Silisium på toppen?

 

 

Reklame

5 kommentarer om “1 år med solstrøm

 1. Supert at solforholdene på Sørlandet er gode og at installasjonene skyter fart. Lurte på, ville du ikke ha plass til et større anlegg en 6 paneler? Monterte du selv? Hvem monterer for alle de andre i Elkem Solar?

  Liker

  1. Ja, jeg har vurdert det, men gikk for et lite anlegg siden jeg har lite hus og prisen var endel høyere bare for ett år siden. Venter med plusshus et par år til! Alle andre Elkem ansatte har 10-20 paneler hver.

   Liker

 2. Flott blogg! Er utrolig gøy og følge med på utviklingen innen solkraft i Norge. Men begrepet «solkanten» må vi vel begrave? Et litt mer effektivt panel produserer jo mer strøm i Trondheim med 463 soltimer, som et litt mindre effektivt panel gjør i Grimstad med 40 timer mer sol. Ingen av Norges 10 største solkraftanlegg ligger i våre fire sørligste fylker (Multiconsult 2016). På Svalbard er kraftprisen høy og solinnstrålingen mye bedre enn man har trodd hittil. Svalbard er derfor det første stedet i Norge hvor solcellene kan konkurrere på kraftpris.

  Liker

  1. Solkanten er vel ment litt mer i billedlig forstand, som et motstykke til den såkalte Iskanten i Nord, og følger hverken lengde eller breddegrader. Om solkanten inkluderer Svalbard og ikke Bergen så har vel ikke det noe å si? Som du påpeker, lønnsomheten til solenergi er ikke alltid like avhengig av solforholdene, men heller hvilke alternative energikilder man har.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s