Beste solstrømkommunene på Sørlandet?

For omtrent 2 år siden, da jeg så vidt hadde begynt å undersøke mulighetene for å installere solcellepaneler på eget tak og denne nettsiden ble opprettet, ringte jeg til Agder Energi Nett for å høre litt om det praktiske rundt installasjon av solceller. Da fikk jeg også opplyst at det per dato (juni 2015) var godkjent i alt 6 nettilknyttede solcelleanlegg på Agder, hvorav 4 boliger. Ikke stort å skryte av. Men det har heldigvis skjedd en stor endring på disse 2 årene som er gått. Idag er det 117 solcelleanlegg på Agder, og tallet stiger for hver eneste uke – spesielt på denne tiden av året.

Agder Enregi Nett har vært så hyggelige å dele data av alle nettiklnyttede solcelleanlegg i Agder fra tidenes morgen. I grafen under er den akkumulerte installerte solcellekapsiteteten vist som funksjon av tid. Det første anlegget på Agder kom i 2012 og står selvfølgelig på Agder Energi sitt eget flotte hovedkontor langs Otra i Kristiansand. Lenge tronet dette anlegget med ensom majestet på solcelleksyten, men i løpet av de 2 siste åra har det altså skjedd en formidabel utvikling. Mye takket være fallende kostander på solcellepanel, samt at Enova begynte å støtte solceller i 2015, har antall installasjoner også her på Sørlandet (og norge forøvrig) skutt i været.

2017_06_Status.png

Det første virkelig store bykset kom i april 2016 da taket på ASKO lillesand ble dekket med solceller med en samlet kapasitet på 720 kW. Dette utgjør per idag omtrent halvparten av den totale installerte effekten med solstrøm på Agder…

Men også på private boliger har det heldigvis endelig begynt å løsne. I tabellene under viser installert effekt, antall anlegg og gjennomsnitt per anlegg per år, både for boliger og næringsbygg.

Boligbygg (<15 kW installert effekt)

År Installert effekt[kW] Antall solcelleanlegg kW per bolig
2013 14.3 2 7.1
2015 54.1 12 4.5
2016 128 38 3.4
2017 298 59 5.0
Totalt 494,21 111 4.5

Næringsbygg (> 15 kW installert effekt)

År Installert effekt[kW] Antall solcelleanlegg kW per bygg
2012 66.4 2 33.2
2016 820 2 410
2017 39.9 2 20
Totalt 926 6 154

Allerede i 2016 begynte det å komme endel ny installasjoner – 3 ganger så mange som i 2015 – og dette tallet har foreløpig blitt passert og vel så det i 2017 med så langt 59 boliger med solceller på taket. Totalt har 111 boliger på Agder nå solceller på taket, og dette tallet vil være betydelig høyere når året er omme.

Beste solstrømkommune

Det er gøy å se at Solkysten endelig begynner å bli en Solcellekyst, men som i så mange andre sammenhenger er det stor geografisk forskjell på hvor disse solcelleanleggene innstalleres. Om vi ser på installert effekt per kommune, er det et par kommuner som virkelig utmerker seg.

Lillesand troner selvfølgelig alene på toppen, med sitt éne allerede nevnte ASKO-tak. På plassene bak følger naturlig nok kommunene med flest bygg og innbyggere som Kristiansand, Arendal og Grimstad. Ikke unaturlig at også kystkommuner er noe overrepresentert – kanskje grunnet antagelser om bedre solforhold?

2017_06_Installert effekt per kommune

Uansett, det er først når vi sammenlikner installert effekt per (1000) innbygger, og vi fjerner bidrag fra næringslivets og offentlige bygg, at vi kan kåre den beste solstrøm-kommunen på Agder. Og her dukker kanskje den første overraskelsen opp i form av innlandskommunen Bygland som med sitt éne solcelleanlegg på hele 4.3 kW og 1200 innbyggere stikker av med førsteprisen – Gratulerer! 

2017_06_Installert effekt per innbygger

Om man luker vekk de aller minste kommunene (det er jo vanlig å fjerne uteliggerne i statistikkens verden) står vi igjen med det klassiske storbyoppgjøret på Sørlandet, Arendal vs Kristiansand. Og i denne konkuransen må Kristiansand se seg slått av Arendal med henholdsvis 1.6 og 2.0 kW per 1000 innbygger.

Nå oppfordres samtlige kommuner på Agder (og i Norges land forøvrig) om å få med sine innbyggere på å bli Sørlandets – og kanskje hele Norges solstrøm-kommune.

Foreløpig ligger Hvaler kommune, gjennom prosjektet Smart Energi Hvaler, langt foran med sannsynligvis Norges største solcelletetthet på privatboliger med godt over 70 solcelleanlegg fordelt på 4500 innbyggere (tall fra 2015, så det er nok betydelig flere idag), eller rundt 60 kW per 1000 innbygger. Intet mindre enn imponerende!

Selv kan jeg i tillegg observere at kommunen der slektsnavnet mitt Skomedal hører hjemme,  per dags dato altså er kommunen på Agder med mest solstrøm (på bolighus) per innbygger. Tilfeldig? Neppe.

Solskinn over Byglandsfjord og Bjoren [1] – i solstrømkommune nr. 1 i Agder!
Takk til Rolf Håkan Josefsen i Agder Energi Nett for data. Oppfordrer alle selskaper som håndterer plusskundeavtaler å publisere offentlig informasjon rundt solstrømanlegg – hvor mange, hvor store og hvor hen.

Reklame

En kommentar om “Beste solstrømkommunene på Sørlandet?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s