Solåret 2017 på Agder

Solåret 2018 er godt igang, snøen er i ferd med å smelte på taket og sola gir god effekt i kalde solcellepanel. Det er på tide å oppsummere 2017 og se på hva som faktisk skjedde innen solenergi – hvor mange flere fikk nyte godt (og vil fortsette å nyte godt) av solas energi?

2017 var året da solstrøm på privattak virkelig «tok av» på Sørlandet. 2016 var et bedre år hva innmatet effekt angår (pga 700 kW ASKO Lillesand), men 2017 var ikke langt unna med sine 828 kW, og det UTEN noen store næringsanlegg overhodet! Av grafen under ser man også hvordan installasjonen stort sett er konsentrert rundt perioden april – september av naturlige årsaker.

2017_02_Status.png

Ser vi på antall installasjoner hvert år de siste 6 årene så er det lett å se hvor fort markedet faktisk vokser; en tredobling fra 2016 til 2017 med totalt 119 anlegg med en snitteffekt på 7 kW.

År Innmatet effekt (kW) Antall installasjoner kW / installasjon
2012 66 2 33.2
2013 14 2 7.1
2014 0 0 0
2015 54 12 4.5
2016 948 40 23.7
2017 828 119 7.0

Beste solstrømkommune i Agder 2017

Men vi kan jo ikke stoppe solcellestatistikkgjennomgangen her, vi må jo se hvilke kommuner i Agder som er flinkest til å få sine innbyggere til å ta gode solvalg. Om vi ser på totalt antall installasjoner og installert effekt per kommune er det åpenbart de store kommunene som også her ligger godt foran. Kristiansand hadde i 2017 23 innbyggere som installerte solceller på sine tak, mens Arendal og Grimsatd kommer på 2. og 3. plass med henholdsvis 15 og 14 installasjoner på boligtak*. Vennesla og Mandal følger hakk i hel – det blir spennende å følge med på denne utivklingen de neste årene. Her har alle sørlandskommunene veldig gode forutsetninger siden alle nærmest kappes om å ha flest soltimer/soldøgn i løpet av et år.

2018_02_Antall solcelleanlegg per kommune.png2018_02_Installert effekt per kommune 2017.png

Men så er det jo ikke slik at de største kommune alltid er de beste. For om man justerer tallene for innbyggertall, og tar med totalt installert effekt (ikke bare 2017) er det et ganske så annet bilde som trer frem. I fjor var det Bygland som ledet noe overraskende med 3.5 kW/1000 innbygger, men nå har det altså skjedd store omveltninger i teten og mange har meldt seg på i kampen.

Per nå er det sommeridyllen Risør som stikker av med seieren, tett fulgt av innlandskommunene Iveland, Birkenes og Vennesla. Her er det tydeligvis noen som har skjønt at det ikke bare er kystkommunene som har gode solforhold – hele Agder bader i sol.

2018_02_Installert effekt per innbygger.png

Gratulerer til Risør med lede an som Solcellekystens spydspiss!

Vi i Norsk Solenergiforening Sørlandet ønsker med dette alle kommuner og dets innbyggere i Agder lykke til med solåret 2018 – det blir spennende og se om det er andre som ønsker å legge seg på toppen av lista.

Takk til Agder Energi Nett for deling av data. Vi håper flere nettselskaper i landet deler sin data enkelt og åpent slik at flere kommuner kan melde seg på i kampen etterhvert.

* Boliginstallasjon er her definert som en installasjon mindre enn 15kW (som er maks effekt Enova støtter) mens alt større er Næring.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s