God Helg

Flere sørlendinger fikk med seg en flott sak i fedrelandsvennen i helgas helgebilag God Helg. I tillegg til at jeg selv ble sitert, intervjues både energiselskaper, politikere og teknologer og saken kan leses i sin helhet på fvn.no (krever «plusskunde» abonnement..).

forsidebilde_fvn

En kombinasjon av støtte fra alle ovennevnte grupper trengs for å få fart på solenergimarkedet, og da særlig jobbe for at det skal bli rimeligere og et godt alternativ for energieffektivisering i hjem (og i stadig større grad nye null-energi hus), uten alt for store ekstrakostnader. Teknologene må jobbe med å få ned kostnaden på solcellepanel og installasjonmateriell (spesielt bygningsintegrering). Energiselskapene må utvikle nye forretningsmodeller som gjør at solstrømmen brukes lokalt slik at nettet belastes mindre og solstrømmen får økt sin verdi (gjerne i samarbeid med andre teknologier). Politikerne må sørge for at offentlige bygg leder an i installasjon av solceller for å øke kunnskapen hos lokale montører og elektrikere. På den måten vil arbeidsplasser opprettholdes (og lages) lokalt, energieffektiviseringen i boligene forbedres, behov for nettutbyggingen minke og tilsammen gi et svært godt samfunnsøkonomisk bidrag på sikt.

Fedrelandsvennen har også utviklet en solcellekalkulator/energikakulator (+) for anledningen. Den viser veldig fint hvor mye strøm man kan forvente å produsere ved et gitt antall kvadratmeter, og hva dette tilsvarer i forbruk av diverse husholdningsartikler. Og da elektriske apparater som lettere enn andre kan tilpasse forbruk utifra når sola faktisk skinner og solcellene gir strøm.

solcellekalkulator_fvn

God Helg!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s