Solsommer på Sørlandet

Jeg hørte en reportasje på sørlandssendina idag med en oppsummering av det nokså middelmådige været til nå i sommer.  Likevel, meteorolog Tarje Breiteig i Agder Energi kunne fortelle at Kjevik nok engang tronet på soltoppen i Norge (Juni + Juli) med 522 soltimer –  med andre ord en helt gjennomsnittelig sommer her sørpå.

Med Grimstad på en god andreplass befester dette nok en gang Sørlandet som den regionen i Norge med størst potensial for bruk av solenergi. På sommeren strømmer folket til, så vi får også god bruk for all den ekstra energien sola gir. Og er det dårlig vær og regnet strømmer ned lell blir det bokstavlig talt vann på mølla. Win-win!

Vår egen meteorologiske målestasjon av soltimer (som et solcelleanlegg i bunn og grunn er) viser samme bilde. Tar vi en titt på solenergiproduksjonen og sammenlikner det med forventet produksjon fra PVGIS ser vi også at Juni og Juli ligger så og si akkurat på snittet – 440 kWh tilsammen eller 286 kWh/kWp. Deler man dette på antall soltimer får vi altså ca 0.6 kWh/kWp per soltimer. Dette forholdstallet gir en pekepinn på hvor mye solstrøm man kan forvente på en gitt lokasjon i sørnorge på bakgrunn av soltimer. Antall soltimer er noe av det som PVGIS tar med i sin modell, så kanskje ikke så rart at det stemmer godt overens?

160801_OppsummeringProd

Og dette har jammen gitt utslag på strømregninga! Nå står riktignok huset tomt store deler av sommeren som vil gi et redusert forbruk, men sammenlikner vi med tidligere år er både Juni og Juli godt under i 2016, hele 357 kWh under Juni og Juli i 2015. Investeringen begynner å betale seg tilbake – hele 1180 kWh spart (produsert) så langt i år.

160801_Strømforbruk

Så er jo spørsmålet – hva med all strømmen som produseres midt på dagen når man er ute på sjøen og huset står tomt? Hva kan man gjøre for å prøve å bruke mest mulig av strømmen selv og dermed få mest igjen av investeringen? Her snakker vi smarte løsninger, «Demand Side Management» og korttids lagring av energi. Og i dette segmentet ble det  i dette huset  gjort en revolusjonerende investering tidlig i Juni. Stay tuned for ny oppdatering, rett rundt hjørnet.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s