Solkanten nærmer seg Solcellekysten

November kan ved første øyekast se ut som en relativt begredelig måned for å utnytte solenergi på Solcellekysten. Tallenes tale er nå klar og månedes produksjon ble ca 40kWh – rett over beregningene gitt av PVGIS.

2015NovemberProd

Vi er nå på vei inn i den mørkeste av alle måneder, og samtidig den måneden der vi bruker mest energi (i hvertfall på juleaften!). Dette tilsynelatende paradokset kan vi sørlandske solcelleentusiaster gjøre lite med enn så lenge. Det vi derimot KAN gjøre noe med er å fjerne barrierer og gjøre det enklere for hver enkelt bedrift eller privatperson å ta beslutningen om å installere solceller.

Det har den siste tiden vært en opphetet debatt om hvorvidt man med solceller både nyte «fordelene» med å være plusskunde og samtidig få grønne sertifikater (subsidieringsordning for ny fornybar energi iSverige og Norge). NVE har vært kraftig motstander av en slik mulighet. Nå har imidlertid politikerne besluttet å likevel gå videre med dette i det reviderte budsjettet. Dette er aboslutt gode nyheter for solcellekysten!

Forhåpentligvis vil dette føre til at flere aktører velger å installere solceller på taket. Flere leverandører av tjenester og utstyr til solcelleanlegg får oppdrag. Erfaring og kunnskap vil redusere barrierer og øke bevisshet. Og ikke minst – krafig redusere kostnadene. Stormberg har allerede planene klare.

TwitterCommentGrønneSertifikater

Per dags dato er det i følge Agder Energi Nett ca 15 private solcelleanlegg som er nettilkoblet i Agder. En relativt beskjed mengde strøm med andre ord. Men dette vil nok endre seg svært raskt. Jeg tror 2016 kommer til å gå inn i historien som det året der solcellesatsingen virkelig skjøt fart på Sørlandet – og landet forøvrig. Vi kommer til å se en smitteeffekt som selv ikke de mest konservative, tungnemme og bakstreberske kritiker kan stagge.

Solkanten er i ferd med å nå Sørlandet. 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s