Guide del 2: Hva trenger du?

Hjertet i et solcelleanlegg er åpenbart solcellenne. Men det er flere andre deler som trengs for å få et fullverdig solcelleanlegg. Denne artikkelen tar for seg et typisk anlegg og eksemplifiseres gjennom det jeg selv har montert på taket.

Hva betstår et solcelleanlegg av?

 • Solcellepaneler – lager strøm
 • Inverter – konverterer strøm fra lavspent likestrøm til 230V vekselstrøm (nettspenning)
 • Takfester og lister
 • Ekstra kabler
 • Evt energilogger

Solcellene:

Om du har gjort korrekte forberedelser har du allerede satt begrensninger på størrelsen på anlegget, dvs hvor mange kW du vil det skal være som igjen bestemmer hvor mange solceller du trenger. Standardstørrelsen på solceller er 1×1.65 m og kommer fra 220-300W. De store variasjonene i effekt kommer av forskjellige effektivitet. Polykrystallinsk silisium har som regel en lavere effektivitet (<270W) men er billigere enn de mer effektive enn moduler basert på monokrystallinsk silisium. Her er det en tradeoff mellom øvrig installasjonskostad og effektivitet som vil variere noe ihvert tilfelle. Om takarealet er begrenset kan det være lurt å vurdere noe mer effektive moduler, mens om du har mye plass og billig montasje kan billigere moduler være et alternativ.

Invertere:

Etter solceller er inverterene det viktigste. Disse konverterer lavspent likestrøm (30-40V) fra modulene til høyspent vekselstrøm.Her kan man gå for én enkelt invert som gjerne plasseres inne i huset/garasjen og som solcellene er koblet til. Denne bør da være dimensjonert (ikke for stor, ikke for liten) for å unngå unødig merkostand. Alternativt kan man bruke mikroinvertere som man kobler i serie i nærheten av solcellene. Disse er modulere noe som gjør de mer fleksible i forhold til kapasitet da de kun håndtere 1-2 solceller hver og man enkelt kan oppgradere med flere solceller etterhvert uten å måtte skifte inverter.

Om du har et anlegg som skal være tilkoblet nettet er det strenge krav fra netteiere om kvaliteten på strømmen som disse inverterene leverer. Vær derfor sikker på at inverteren er produsert i henhold til gjeldene normer og kravspesifikasjoner. Dette bør selgeren og elektriker/installatør ha kontroll på.

Takfester og kabler:

Som regel vil et tilbud som hentes inn fra profesjonelle leverandører inkludere alt du trenger. Forsikre deg om at du får korrekt monteringsutstyr til ditt tak og hvordan du planlegger anlegget (hvor mange rader/kolonner med solceller).

Energilogger:

For enhver eier av solcelleanlegg er kontroll på produksjon viktig. Hva er vitsen med solcellene om man ikke vet hvor mye strøm de til enhver tid gir? Her finnes det mange muligheter som enten er endel av pakken og følger med inverter, eller må kjøpes separat. Man kan jo i tillegg installere en energimåler for forbruket og begynne å tilpasse forbruk til produksjon for å utnytte potensialet i solcelleanlegget fullt ut!

Selv har jeg fått tak i følgende deler:

APS mikroinverter
Taksko, festes i lektere
2015-08-31 15.45.33 Taksko for montering av aluminiumsprofiler, festes i taklektere

Hva kostet gildet? Foreløpelig beregninger gir ca 20kr/W installert. Legger man til elektriker og trekker fra enova tilskudd regner jeg med en 14-15kr/W. Med en strømpris på 1kr/kWh tilsvarer dette en tilbakebetalingstid på 14-15 år. Mer nøyaktige kostandsberegninger kommer snart i en ny del av guiden.

Neste artikkel vil ta for seg montasje av anlegget som beskrevet over.


4 kommentarer om “Guide del 2: Hva trenger du?

 1. Hei
  Vi har kjøpt et lite anlegg til hytta. Det fulgte bare med veggfeste. Vet du om det er mulig å kjøpe de takfestene du har bilde av?

  Liker

  1. Hei Trond, det er absolutt mulig, er et standardprodukt jeg antar de fleste leverandører av vanlige solcellepanel for tak har i sitt sortiment. Dunken jo sjekke ut noen av leverandørene du finner på finnsolenergi.no
   Selv kjøpte jeg mine hos tradewinds.no i Kristiansand.

   Liker

 2. Hei

  Takk for fin blogg. Ser du har montert solcellepanel selv, hvordan fikk du støtte fra enova da? Er ikke et av krave at det skal monteres av firma?

  Mvh

  Tds

  Liker

  1. Hei! Har montert flere anlegg selv. Det eneste kravet til montør er den elektriske tilkoblingen på alt over 50V, ellers kan alt gjøres av ufaglærte. Med gode instrukser fra selger av montasjeutstyr bør det gå greit. Det viktigste er å forsikre seg om at taket er i god stand (alder, bæreevne). Om du ikke er trygg på dette vil jeg anbefale en befaring av fagperson.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s