Guide del 1: Forberedelser

Vurderer du å gå til anskaffelse av solceller? Du er kanskje litt usikker på om solceller er tingen for deg? Eller du har ikke nok informasjon tilgjengelig? Hvor mye koster det? Hvor mye arbeid er det?

Å ta avgjørelsen om å installere solceller på eget tak krever forberedelser. Mange praktiske vurderinger må gjøres. Man må måle opp areal, sjekke vinkler og himmelretninger på tak, vurdere eventuelle skyggekilder. Også er det mange som må kontaktes: mulige leverandører, elektrikerere, nettselskap, kommunen… Listen er lang. Og dette kan fort være en hindre for mange. De siste månedene har jeg vært igjennom dette og har gjort endel erfaring som jeg ønsker å dele. I denne artikkelen skal jeg ta for meg alle vurderingene jeg har gjort underveis og forhåpentligvis gjøre det litt enklere for nestemann som ønsker å høste av den utømmelige energikilde som solen utgjør. Før du går løs på punktene under kan du med fordel lese gjennom et par litt mer generelle artikler som beskriver årlig strømproduksjon fra et solcellepanel samt beskrivelse av de ulike delene et solcelleanlegg består av.

 1. Aller først: Sjekk taket ditt! Det viktigste er himmelretning. Det optimale tak vender sør, ca 15-60grader mot horisonten. Om du er usikker på retning og størrelse er karttjenester på nett en utmerket kilde. Kombiner gjerne med en sjekk på PVGIS for å beregne årlig produksjon på dette stedet (se forøvrig denne artikkelen for mer detaljer hvordan man beregner årlig produksjon). I bildet under ser du vårt tak. Det har nærmest perfekt sørlig retning, ca 20 m2 stort og 30° helning. Om vi regner med omtrent 1000 W/m2 solinnstråling på det meste og paneleffektivitet på ca 15% får vi da 3000 kW. Dette vil altså omtrent være maksimalstørrelsen om jeg ikke skulle bruke andre takflater. I tillegg til dette må man også undersøke forholdene for innfesting av solcellene. Det må være mulig å feste solcellene i allerede eksisterende reisverk og lekter.

  Kartutsnitt over taket vårt.
  Kartutsnitt over taket vårt.
 2. Sjekk strømkabel inn til hus. Er det 1-fase, 3-fase? Dette bestemmer hvor stort anlegg du får lov av nettselskap til å installere. Om du kun har 1-fase 230V får du maksimalt installere 230V x 16A = 3680W anlegg. Ta kontakt med nettselskap om du er usikker. Vi har bare 1-fase, men så er også taket såpass lite at det er dette som sette begrensningen (så lenge man ikke går til innkjøp av panel med mye høyere effektivitet).
 3. Hent inn tilbud på solcelleanlegg. Ta kontakt med flere leverandører og opplys om takareal, ca budsjett og evt andre begrensninger (kabelstørrelse, type solceller..). Spør gjerne om tilbud på flere størrelser (i Watt installert).
  Når du skal vurdere tilbud er den viktigste parameteren er kr/W (pris per Watt installert effekt, beskrives også i denne artikkelen).
  Siden til Solernergiforeningen, www.finnsolenergi.no kan være et godt utgangspunkt for å finne fram i leverandørmarkedet (ennå dette er langt fra komplett liste).
 4. Gjør regnestykket. Hvor mye koster gildet? Man kan grovt skille inn i to priser: anleggspris og anlegg+montasje. Modulprisene er idag nede i ca 5 kr/W pga et enormt prisras de siste 10 årene, men ikke forvent å få kjøpt moduler for dette i vanlig forbrukermarked (ennå). Så kommer inverter(e) (likestrøm –> vekselstrøm, 230V), div kabler, skinner og takfeste.
  Etter å ha kontaktet flere leverandører i Norge har jeg fått tilbud på mellom 18 og 22 kr/W (august 2015) kun for utstyr. Medregnet montasje har det ligger på 20 kr/W og oppover. I danmark kan du få anlegg til nede i 12kr/W inkludert montasje. Det er bare et spørsmål om tid før vi vil se disse prisene også i Norge.
  Så må det også vurderes: Gjøre selv eller få det ferdig montert? Om du ønsker å prøve deg på det førstnevnte er det absolutt mulig og vil bli beskrevet i detalj i senere artikler (guide).
 5. Kontakt elektriker. På et eller annet tidspunkt vil det bli nødvendig å koble anlegget til strømnettet i huset. Enda alt som gjøres med solcellene er lavspent likestrøm og dermed kan gjøres av ufaglærte, må alt som går mot nett håndteres av elektriker. Det er svært få elektrikere med erfaring fra montering og oppkobling av solcelleanlegg i øyeblikket. Vær sikker på at de vet hva de skal gjøre. Om du kobler sammen panelene selv og installerte invert er det i utgangspunktet kun å koble det på nettet i strømskapet. Også installasjon av toveismåler må gjøres av elektrikeren.
 6. Søk nettselskap. Skal du ha Enova støtte må du ha Plusskundeavtale. For å få plusskundeavtale må det søkes. Du må også installere toveismåler (smartmåler, AMS). På Sørlandet er det Agder Energi Nett som tar seg av dette. De har en egen side med litt informasjon om solcelleanlegg. Fyll ut digitalt søknadsskjema på deres hjemmesider (krever registrering av konto og innlogging).
 7. Ferdig utfylt søknadsskjema om nettilknytning av
  Ferdig utfylt søknadsskjema om nettilknytning av «småkraftverk». Skomedal PV er offisielt etablert som navn!
 8. Søk kommune. Dette er kanskje det mest ubrukelige punktet, men må i mange tilfeller likevel gjøres (hvorfor skal kommunen legge seg opp i hva vi har på taket så lenge det ikke er verneverdige bygg?!). Sjekk hvor langt framme din kommune er på solcellefronten. I Kristiansand har de endelig (per august 2015) fjernet søknadsplikt for solceller! Dette gjør jobben enklere. Det eneste som krevdes for vår del (siden vi bor i rekkehus) var å sende ut nabovarsel til de nærmeste naboene.
 9. Send bestilling! (om du ikke allerede har gjort det).

Puh… Da skulle det meste være dekket. Forhåpentligvis vil både leverandører, kommuner og nettselskap gjøre prosessen lettere for folk etterhvert. Det beste hadde vært om man kunne ta en telefon og ha et ferdig montert anlegg på taket i løpet av et par uker uten at man trengte å løfte en finger. Det er først da solceller vil vokse seg stort (også i Norge).

Neste del av guiden vil ta seg av montering og installasjon av anlegget.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s